Dit is een kleine houvast voor diegene die nog niet precies weten wat ze willen met een portret. Deze samenvatting is niet compleet, maar geeft wellicht een start om op weg te komen met je keuze in de portretfotografie.

Portret:
Total Shot, de persoon totaal ten voeten uit
Medium shot, de persoon tot ongeveer de middel afgebeeld
Buste shot, de persoon tot aan de borst afgebeeld
Headshot, het hoofd en de nek/hals streek afgebeeld
Close-up, detail bijvoorbeeld driehoek ogen-mond

Soorten Portretfotografie

Modelfotografie
Deze vorm van fotografie van personen wordt meestal beoefend door (amateur)fotografen en aankomend beroepsfotografen. Modelfotografie is meestal een verzameling van diverse soorten portretfotografie en is een samenwerking tussen een fotograaf en (meestal) jonge vrouwen (soms mannen) als model. In modelfotografie zien we vormen terug van publieksportretten, modefotografie en glamourfotografie. Bij deze vorm van fotografie is meestal de voorkeur van de fotograaf doorslaggevend voor de opbouw en invulling van de opname.

Publieksportret
En publieksportret is een portret van een persoon of een groep personen (gezin, familie, team etc.) bedoeld voor presentatie of gebruik binnen de eigen kring. De foto’s worden niet gebruikt voor publiciteitsdoeleinden maar voor eigen gebruik in de vorm van een fotoalbum, een afdruk in een lijst, een canvas voor aan de muur et cetera. De afwerking en presentatievorm speelt derhalve een grote rol bij het publieksportret. Bij deze vorm van portretfotografie staat daarom ook de klant voorop wat betreft stijl en vormgeving waarbij uiteraard voldoende vrijheid moet overblijven met betrekking tot de creativiteit van de fotograaf.

Publiciteitsportret
Een publiciteitsportret wordt gemaakt met als doel het publiceren van de foto in bijvoorbeeld de krant, folder, website, cd-hoesje et cetera. Een publiciteitsportret illustreert dus een artikel, een interview of “verkoopt” de geportretteerde tezamen met een specifiek product (bijvoorbeeld de CD). Denk bijvoorbeeld ook aan gebruik op posters, campagnemateriaal en glamourfoto’s van artiesten en celebraties. Bij een publiciteitsportret is dus de setting bedacht, gemaakt en/of aangestuurd. Ook is er bij het publiciteitsportret veel aandacht voor de visagie, (aan)kleding, licht, pose en het gekozen moment.

Modeportret
Modefotografie oftewel fashionfotografie is in de basis fotografie van modellen die producten (kleding en/of mode accessoires) dragen en tonen met als doel deze onder de aandacht te brengen van potentiële gegadigden. Tegenwoordig staat echter allang niet meer het product uitsluitend centraal. Steeds meer is modefotografie een vorm van kunst, kunstzinnige en conceptuele fotografie waarbij de visie van de fotograaf een steeds grotere rol speelt.
Trendgevoeligheid is een belangrijk onderdeel van modefotografie maar ook inventiviteit en creativiteit spelen een steeds belangrijkere rol. De modefotograaf werkt meestal in een team met een art-director, visagisten, stylisten en modellen- castingbureaus.

Journalistiekportret
Journalistieke portretten kenmerken zich door:
Het gaat om een portret bij een actuele situatie waarbij sprake is van nieuwsgaring
Eén beeld is meestal voldoende
De beleving van de persoon in het portret staat meestal centraal
Meestal is er sprake van een begeleidende tekst die de situatie verhelderd
Sfeerbeelden worden vermeden omdat die vaak afleidend werken
De toegepaste techniek is direct, scherp en helder
De inhoud van het beeld is puur

Documentair portret
Documentaire portretten kenmerken zich door:
Het feit dat de tijd en actualiteit meestal geen rolspelen
Voor het complete beeld zijn meerdere foto’s noodzakelijk
Ook de kring rondom de geportretteerde is meestal betrokken
Het geheel van de beelden geeft inzicht in leef- of werkomstandigheden
Sfeerbeelden leveren een bijdrage aan de totale beleving van het geheel
Opnames zijn meestal in rust tot stand gekomen en geselecteerd
Opnames worden vaak verbeterd/verfraaid door middel van bewerkingen
Bij iedere fotoshoot zul je dus jezelf (en je model) de vraag moeten stellen wat het doel is van de foto’s die je samen gaat maken. Afhankelijk van dit samen afgesproken doel van de foto’s zul je dus de inhoud van de shoot moeten gaan bepalen. Welke achtergrond is er nodig,wat wordt de lichtopstelling, welke kleding en kleding accessoires ga je gebruiken en welke overige props zijn er nodig.

Zelfportret:
Zelfportretten maken is een goede manier om te oefenen met fotografie. Je leert er veel van, je ziet meteen het resultaat en niemand wacht op je dus je hebt alle tijd om rustig aan de slag te gaan. Het maken van zelfportretten is best een opgave. Omdat je niet precies ziet wat je doet kan het voor veel frustratie leiden. Maar als het wél lukt, dan heb je ook meteen mooie foto’s van jezelf.

In opdracht of voor je eigen portfolio:
Is de shoot in opdracht van een cliënt zal het doel en daarmee voor een groot deel de uitvoering worden bepaald door de wensen van de cliënt. Is de shoot iets dat je voor opbouw van jou portfolio doet of voor bijvoorbeeld stockfotografie heb jij als fotograaf de belangrijkste stem in de gehele opzet.

In grote lijn zijn er de volgende doelen (uitgangspunten) voor een portret:
Verkoopbaar portret (foto voor ouders/grootouders etc.)
Portfolio portret
Journalistiek portret
Creatief portret