Rembrandt licht is een van de bekendste verlichtingsstijlen die we kennen. Deze stijl is, je raadt het al, vernoemd naar ‘onze’ wereldberoemde Rembrandt van Rijn. In een groot aantal van zijn portretten zie je een driehoekje van licht onder het oog van zijn model. En dit is hét kenmerk van ‘Rembrandt licht’. Het geeft een hele bijzondere, bijna mysterieuze sfeer aan een portret. In een portretschilderij, maar ook bij portretfoto’s. En misschien komt dat wel omdat we het (onbewust?) associeren met de schilderijen van Rembrandt.

Rembrandt schilderde heel veel portretten, waaronder ruim honderd zelfportretten. Hierboven zie je twee zelfportretten van hem, op jonge en op latere leeftijd – mét de lichtstijl waar we het nu over hebben…

Hoe maak je een Rembrandtportret?
De karakteristieke Rembrandportretten herken je vooral aan de zachte manier waarop één kant van het gezicht verlicht wordt. Er zijn nauwelijks harde schaduwen en ook in het minder verlichtte deel van het gezicht zijn er nog voldoende details zichtbaar.

Daarnaast is ook het kleurgebruik erg belangrijk. Hiermee kan je je foto extra schilderachtig over laten komen en echt naar een hoger niveau tillen. Werk hiervoor met donkere, neutrale en matte kleuren. Donkere aardetinten passen bijvoorbeeld erg goed bij de Rembrandtstijl.

Raamlicht gebruiken
Hoe kan je raamlicht combineren met je Rembrandtverlichting? Dat is niet zo lastig, want in principe heb je ook maar één lichtbron nodig. Het liefst kies je een dag met een mooie bewolking, zodat het licht niet te hard en te fel is. Eventueel kan vitrage het licht ook voldoende ‘verzachten’ als er niet genoeg bewolking aanwezig is. Rembrandt gebruikte een raam dat op het noorden lag, omdat daar nooit direct zonlicht naar binnen kwam.

Plaats het model niet direct naast het raam. Dan krijg je namelijk teveel contrast tussen de twee gezichtshelften, terwijl je juist ook subtiel wat licht op het minder belichte deel wilt laten vallen. Zorg dus dat het licht vanuit een kleine hoek op het gezicht van de geportretteerde valt. In principe kan je aanhouden dat een raam naast de fotograaf en de geportretteerde op enige afstand daarvan, voldoende is.

Ga aan de slag met Rembrandtverlichting en probeer jezelf uit te dagen door dit te creëren met natuurlijk daglicht! Houdt het simpel en ingetogen en probeer de schilderachtige stijl van de oude meester echt uit je foto te laten springen.

Wetransfer

Foto kun je aanleveren via deze WeTransfer button

Graag wel even je naam erbij vermelden

Wetransfer