Het onderwerp was dat de flitser niet op de camera zit (zoals bij workshop 01), maar los naast de camera gebruikt wordt.

Voorwaarden voor volledige controle over de belichting:
– Camera op manual (handmatig sluitertijd en diafragma)
– Flitser ook op manual (handmatige stand om zelf vermogen in te kunnen stellen, geen TTL)

Diafragma:
Allereerst kies je een diafragma waarmee je je portret wil gaan maken. Persoonlijk vindt ik het erg fraai om met vrij grote diafragma’s te werken. Dus diafragma ergens tussen f/1.4 en f/5.6.

Sluitertijd:
Dan zet je de sluitertijd op bijvoorbeeld 1/60 of 1/125 sec. of sneller, maar niet sneller dan de synchronisatietijd. En ook niet veel langzamer dan die 1/60 sec. omdat dan anders het bestaande omgevingslicht (in ons geval tl-lampen) mee zou kunnen doen in de foto.
Je kan dat controleren door een test foto te maken met je gekozen diafragma en sluitertijd zonder te flitsen. Dan zou de foto gewoon zwart of heeeeeeel donker moeten zijn. Want dan weet je zeker dat al het licht van de flitser moet komen voor een goed belichte opname. Is die test opname nog te licht dan zou je eventueel je iso omlaag kunnen doen als die nog hoog staat (zet ‘m op iso 100). En eventueel wat omgevingslicht, (schemer)lampen uit doen.

Flitser naast de camera:
Op de camera zet je een trigger of een zender, op de flitser een ontvanger. En daarmee ben je vrij om je flitser overal neer te zetten.
Als de flitser op de camera zit en je gaat verder weg of dichterbij staan bij model dan zal dat direct je belichting beïnvloeden. Maar als de flitser (los van de camera) op hetzelfde punt blijft staan terwijl jij met de camera verder weg of dichterbij komt bij model dan zal dat niet de belichting beïnvloeden. Zo zie je gelijk het grote voordeel van flitser los van de camera.

Licht zachter maken:
Natuurlijk gaan we niet direct flitsen. De flitskop is erg klein en zal daardoor erg hard licht projecteren op het model. We hebben al gezien dat dat meestal geen fraai portretlicht is voor een normaal portretje.
We gebruiken nu een witte paraplu die we op een afstandje voor de flitser houden (tussen de 50 en 100 cm, ongeveer steellengte). Ik heb laten zien dat dat helemaal geen dure speciale foto-paraplu hoeft te zijn. Gewoon een witte paraplu, waar licht doorheen kan, van de Blokker kan ook. Wel heeft zo’n speciale foto-paraplu als voordeel dat ze gemakkelijker vast te maken zijn aan de statief met flitser en dat ze lichter zijn in gewicht (statief met flitser valt niet zo snel om).
Nu wordt de paraplu van achteren aangelicht door de flitser en daarmee is de grote paraplu nu de lichtbron voor het model. Daardoor wordt het licht zachter, want als je de lichtbron groter kan maken dan maak je het licht zachter.

Richting van het licht:
We zetten de flitser helemaal links naast model. We maken een testopname. Stel we zien dat de foto te donker is. Dan moet je het vermogen op je flitser hoger instellen (flitser dus op handmatig). Maak weer een foto. Zo kun je reageren op wat je ziet en of je het flits vermogen hoger of lager moet instellen. Camera laten we op de handmatig gekozen diafragma en sluitertijd staan.
Zo ontstaat deze eerste foto. Je ziet dat hierdoor ook maar de helft van het gezicht wordt verlicht. Immers de lichtbron staat, vanaf de camera gezien, links naast het model.

Workshop02beeld01

Je kan natuurlijk van dit licht gebruik maken door het model naar het licht te laten draaien. Dan ontstaat de foto zoals hieronder. Doordat model met haar neus richting het licht zit ontstaan er een totaal ander beeld. Let wel, er is niets gebeurd met het licht zelf, dus je kunt gewoon de foto maken zonder iets aan de instellingen te doen.

Workshop02beeld02

Nu plaatsen we de flitser vlak naast (links van) de camera. We zetten de flitser ook een beetje hoger dan de ogen van model. Zo komt het licht een beetje van links en een beetje schuin van boven en krijgen we een foto zoals deze.

Workshop02beeld03

En vind je nou dat de rechterkant nog wat te donker is, dan zorg je dat daar ook wat licht op komt. Niet door de flitser meer licht laten geven, want anders zou de linkerkant te licht worden (die was juist goed belicht). Maar met een reflectie scherm aan de rechterkant zorg je dat er ook wat licht op de rechterhelft van het gezicht komt. De schaduw zal hierdoor lichter worden. Hoeveel lichter, dat hangt af van hoe ver je de reflectie scherm van het gezicht houdt, daar kun je dus mee spelen. Je kan i.p.v. reflectie scherm ook gewoon een groot wit vel papier, een piepschuim plaat, een wit t-shirt of iets anders wat groot en wit is gebruiken. En zo ontstaat deze opname.

Workshop02beeld04

Samenvattend:
Zet je camera op manual (handmatig diafragma en sluitertijd)
Zet je flitser op manual (zelf vermogen instellen)
Gebruik je flitser los van de camera.
Maak je lichtbron (flitser) groter door een paraplu ervoor te houden. Maar je kan natuurlijk ook via een witte muur flitsen. Aan de hand van een testopname kun je zien of je het vermogen van de flitser hoger of lager moet instellen. En als de afstand van flitser tot model niet verandert (hoeveelheid licht op model blijft hetzelfde) dan hoef je het vermogen van de flitser niet aan te passen en toch ben je vrij om rond het model te lopen en fotograferen.

LightingSetup
Andersom werkt dat ook. Dit is ook de meest gebruikelijk werkwijze.
Zelf blijf je ongeveer vanaf dezelfde plek fotograferen. Model blijft ook op één plek zitten of staan. Op deze manier heb je ook controle over de achtergrond. En zeker bij een serie portretten geeft dat een rustig beeld als de achtergrond hetzelfde is. Je kan het licht gewoon verplaatsen en als je er op let dat de afstand van flitser tot model ongeveer hetzelfde blijft, dan heb je telkens toch een goed belichte opname (alleen de richting verandert). Maak dus een denkbeeldige cirkel rond het model om daar de flitser op te verplaatsen (model zit in het midden van die denkbeeldige cirkel). Zo kun je de flitser overal neerzetten rond het model zonder het flits vermogen aan te hoeven passen.

Zet je de flitser wel dichterbij of verder weg van het model dan verandert natuurlijk de intensiteit, de hoeveelheid licht op het model. Dan zou je eerst weer een test opname moeten maken om te zien of je het vermogen op je flitser hoger of lager moet instellen voor de juiste hoeveelheid licht (juiste belichting). Dat geld ook wanneer je de paraplu eraf haalt of iets anders doet met de flitser waardoor de hoeveelheid licht verandert op het model.

Maar je ziet het grote voordeel om de flitser los van de camera te gebruiken. De vrijheid van bewegen en je bent vrij om te bepalen van welke richting het licht moet komen. Eigenlijk hetzelfde wanneer je gewoon buiten met zonlicht fotografeert. Want daar is de zon (lichtbron) ook los van de camera. 🙂